До відома мешканців багатоповерхових будинків!

Останнім часом на адресу КП «Ніжинське управління водопровідно-каналізаційного господарства» надходить чимало запитань від мешканців міста стосовно застосування Закону України “Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання”.

З 02 серпня 2017 року набрав чинності Закон України “Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання” (далі – Закон). Реалізація норм цього Закону є важливою передумовою для забезпечення в державі обов’язкового 100% обліку водопостачання. Завдяки забезпеченню обліку гарячого та холодного водопостачання споживачами сплачуватимуться кошти лише за фактично спожиті послуги, тобто лише за те, що ними було використано. Це дозволить не тільки об’єктивно здійснити розрахунок послуг, які були спожиті споживачем, а й розпочати ефективний процес досягнення економії в умовах постійного зростання цін на енергоресурси.

Загалом передбачено обов’язкове встановлення:

– вузлів комерційного обліку (загальнобудинкових) приладів обліку гарячої та холодної води для житлових будинків;

– та вузлів розподільного обліку (квартирних лічильників) для обліку індивідуального обліку споживання води.

За Законом встановлення вузлів комерційного обліку зобов’язаний здійснити оператор зовнішніх інженерних мереж у строк протягом 2-х років з дня набрання чинності Закону України “Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання”.

Витрати на оснащення будівель вузлами комерційного обліку здійснені оператором зовнішніх інженерних мереж, відповідно Закону відшкодовуються споживачами послуг гарячого та холодного водопостачання, а також власниками (співвласниками) приміщень шляхом сплати внеску за встановлення вузла комерційного обліку ( ч.6 ст.3 Закону)

Як здійснюватиметься розподіл послуг

Розподіл обсягів комунальних послуг між споживачами у будівлях, оснащених вузлами комерційного обліку буде проводиться між усіма споживачами з урахуванням показань вузлів розподільного обліку (ст.10 ч.1)

  • У разі якщо приміщення всіх споживачів у будівлі оснащені вузлами розподільного обліку гарячої, питної води, загальний обсяг спожитої у будівлі відповідно гарячої, питної води (крім обсягу, витраченого на загальнобудинкові потреби) розподіляється між споживачами відповідно до обсягу споживання за показаннями вузлів розподільного обліку (ст.10 ч.2).
  • У разі, якщо жодне приміщення у будівлі не оснащене вузлами розподільного обліку гарячої, питної води, загальний обсяг спожитої у будівлі відповідно гарячої, питної води (крім обсягу, витраченого на загальнобудинкові потреби) розподіляється між споживачами пропорційно до кількості осіб, які фактично користуються такими послугами (ст.10 ч.3; 3)
  • У разі, якщо частина приміщень у будівлі оснащена вузлами розподільного обліку гарячої, питної води, а частина – не оснащена, обсяг спожитий споживачами у приміщеннях, оснащених вузлами розподільного обліку, встановлюється у розмірі, визначеному за допомогою таких вузлів, а загальний обсяг спожитої у будівлі відповідно гарячої, питної води (крім обсягу, витраченого на загальнобудинкові потреби та споживачами у приміщеннях, оснащених вузлами розподільного обліку) розподіляється між споживачами, приміщення яких не оснащені вузлами розподільного обліку, пропорційно до кількості осіб, які фактично користуються такими послугами (ст.10 ч.3; 4)

КП «НУВКГ» рекомендує усім споживачам міста, квартири яких не оснащені лічильниками,  встановлювати індивідуальні прилади обліку (вузли розподільного обліку води) та сплачувати лише за фактично спожиті послуги водопостачання у ваших оселях.

Це дасть можливість не тільки об’єктивно  здійснити розподіл використаних вами послуг, а й допоможе зекономити ваш сімейний бюджет.

Окрім того, обов’язковою вимогою залишається повірка квартирних лічильників.

Важливо!

Відповідно до статті 17 Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність», засоби вимірювальної техніки, які перебувають в експлуатації, підлягають періодичній повірці, а споживачі зобов’язані своєчасно подавати лічильники на періодичну повірку.

Відтак, засоби обліку води, які не пройшли періодичної повірки не можуть вважатися як такі, що відповідають встановленим вимогам, та не допускаються до експлуатації.

Проводити розрахунки за отримані послуги згідно з показаннями лічильників води, у разі коли хоча б один з приладів обліку води не пройшов періодичної повірки, не має правових підстав.

Враховуючи вищевикладене зазначаємо, що розрахунки за отримані послуги з централізованого постачання холодної води та водовідведення за  адресами, де повірка лічильників не проведена, проводяться згідно з установленими нормативами споживання з урахуванням кількості зареєстрованих в помешканні осіб. Після проведення періодичної повірки приладів розподільного обліку холодної води, нарахування будуть проводитись згідно до показань лічильників.

 

Методика розподілу вступила в дію

Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 22.11.2018 №315 затверджено Методику розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг, яка введена в дію з 25.01.2019.

Методику затверджено у відповідності до вимог Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», який передбачає, що мешканці будинку як власники цілісного майнового комплексу мають сплатити за весь об’єм води, яку спожив їхній будинок.

Серед основних принципів, що застосовує Методика, — принцип визначення та розподілу небалансу — різниці між обсягом холодної води виміряним загальнобудинковим лічильником, та сумарним обсягом спожитої холодної води за показниками квартирних лічильників:

– для будинків, де усі приміщення оснащені лічильниками холодної води, обсяг небалансу розподіляється між усіма споживачами пропорційно до обсягу споживання.

– для будинків, де частина приміщень не оснащена лічильниками холодної води, обсяг небалансу розподіляється між споживачами, які не мають лічильників, пропорційно до кількості осіб, які фактично користуються послугами.

Для кожного будинку Методикою встановлюється свій розрахунковий період, на кінцеву дату якого проводиться зняття показників комерційного (загальнобудинкового) вузла обліку та здійснюється розподіл між споживачами.

Також може змінитися порядок щомісячної передачі мешканцями показників квартирних лічильників холодної води. Відповідно до Методики, показники квартирних лічильників необхідно передавати станом на розрахункову дату (або у дату найбільш наближену до розрахункової).

КП «НУВКГ» буде максимально інформувати споживачів про всі нововведення Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг.

Коли запрацює нова Методика

Наразі підприємства тепло-, водопостачання та водовідведення не можуть застосовувати нову Методику розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг та здійснювати будь-які додаткові нарахування, посилаючись на нову Методику, – йдеться в роз’ясненні Мінрегіону, яке розміщено на Урядовому порталі https://www.kmu.gov.ua/ua/news/minregion-teplo-ta-vodopostachalniki-narazi-ne-mozhut-zastosovuvati-novu-metodiku-rozpodilu-spozhitih-u-budivli-komunalnih-poslug.

     «Ця Методика була розроблена Мінрегіоном на виконання Закону «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» та нового Закону №2189 «Про житлово-комунальні послуги», який вступає в дію з 1 травня 2019 року.

     Методика встановлює порядок розподілу в будинку обсягів спожитих комунальних послуг – послуг з постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання.

У той же час сьогодні споживачі отримують послуги з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, визначені чинними нормативно-правовими актами та договорами.

        Методика може застосовуватися лише після укладення споживачами нових договорів з виконавцями комунальних послуг (за вимогами нового Закону №2189). До того часу нарахування населенню за комунальні послуги має здійснюватися за чинними договорами та правилами. Тобто тепло- та водопостачальні підприємства не можуть розподіляти воду і тепло відповідно до нової Методики. Це є прямим порушенням умов чинних договорів зі споживачами», – йдеться у повідомленні.

Ви можете залишити коментарій, або посилання на Ваш сайт.