Що таке плата за абонентське обслуговування?

Шановні споживачі!

З 1 січня 2022 року споживачам, що користуються послугами централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, нараховуватиметься плата за абонентське обслуговування, розмір якої становитиме:

Централізоване водопостачання без урахування витрат на  обслуговування та заміну  вузла комерційного обліку 13,25 грн з пдв

Централізоване водовідведення без урахування витрат на  обслуговування та заміну вузла комерційного обліку 6,50 грн з пдв

 Разом 19,75 грн за одного абонента в місяць

Звертаємо увагу, що на виконання вимог Постанови Кабінету Міністрів України від 01.06.2011р. №869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на комунальні послуги» (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 03.04.2019 р. № 291) до тарифів  на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення  не включаються витрати, які включаються до складу ПЛАТИ ЗА АБОНЕНТСЬКЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ.

Плата за абонентське обслуговування визначена Законом України «Про житлово-комунальні послуги» від 09.11.2017 №2189 – VIII та пункт 11 частини першої статті1 в редакції Закону №1060-ІХ від 03.12.2020р відповідно до якого це – платіж, який споживач сплачує виконавцю комунальної послуги за індивідуальним договором про надання комунальних послуг (далі – індивідуальний договір) або за індивідуальним договором з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем про надання комунальних послуг (далі – індивідуальний договір з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем) , що включає витрати виконавця, пов’язані з укладенням договору про надання комунальної послуги, здійсненням розподілу обсягу спожитих послуг між споживачами, нарахуванням та стягненням плати за спожиті комунальні послуги, обслуговуванням та заміною вузлів комерційного обліку води і теплової енергії (у разі їх наявності у будівлі споживача),  а також за виконання  інших функцій, пов’язаних з обслуговуванням виконавцем абонентів за індивідуальними договорами (крім обслуговування та  поточного ремонту внутрішньобудинкових систем  водопостачання, водовідведення )”;

Плата за абонентське обслуговування визначається виконавцем комунальних послуг за їх фактичними витратами у розрахунку на 1 абонента/міс. Тобто плата за абонентське обслуговування розраховується не за обсяги спожитих послуг, а в розрахунку на 1 абонента та виставлятиметься як окремий платіж.

Плата за абонентське обслуговування не є комунальною послугою, тому, згідно з Постановою Кабінету Міністрів України «Про встановлення граничного розміру плати за абонентське обслуговування у розрахунку на одного абонента для комунальних послуг» держава регулює  її граничний рівень., який до  31.12.2021 р. становитиме 35,19грн.

Кошти споживачами сплачуються на один банківський рахунок разом з послугами централізованого водопостачання та водовідведення.

Розрахунковим періодом для оплати є календарний місяць. Термін оплати аналогічний послугам з централізованого водопостачання та водовідведення – до 20 числа місяця, наступного за розрахунковим.

Слід врахувати, що кошти за централізоване водопостачання, водовідведення та плату за абонентське обслуговування приймаються на один банківський рахунок, тому, в разі не повної оплати, спочатку розноситься оплата за абонентське обслуговування, а потім платіж розподіляється на послуги водопостачання та водовідведення пропорційно нарахуванню.

Зокрема, плата за абонентське обслуговування включає такі витрати:
• з укладенням договору про надання комунальної послуги
• зі здійсненням розподілу обсягу спожитих послуг між споживачами
• із нарахуванням та стягненням плати за спожиті комунальні послуги
• з обслуговуванням та заміною вузлів комерційного обліку води і теплової енергії (у разі їх наявності у будівлі споживача)
• а також за виконання інших функцій, пов’язаних з обслуговуванням виконавцем абонентів за індивідуальними договорами та(крім обслуговування та поточного ремонту внутрішньобудинкових систем теплопостачання, водопостачання, водовідведення )

Чому введення Плати за абонентське обслуговування не є збільшенням тарифів підприємства?

 З 01.01.2022  року з тарифів КП «НУВКГ» на централізоване водопостачання та  централізоване водовідведення виключено витрати на укладенням договору про надання комунальної послуги,  здійсненням розподілу обсягу спожитих послуг між споживачами,нарахуванням та стягненням плати за спожиті комунальні послуги, виконання інших функцій, пов’язаних з обслуговуванням виконавцем абонентів, які включені в плату за абонентське обслуговування.

Несплата абонентського обслуговування і, як наслідок, утворення боргу, може призвести до відмови в призначенні субсидії.  Крім того, згідно чинного законодавства, передбачена можливість припинення надання послуг з водопостачання та водовідведення споживачам.

Коментування на даний момент заборонено, але Ви можете залишити посилання на Ваш сайт.