До відома споживачів!!!

      Починаючи з 20 травня 2019 р. жителі України, зокрема і  Чернігівщини, які платять за комуналку із запізненням, повинні будуть сплачувати ще й штрафи у розмірі 0,01% боргу за кожен день простроченого платежу після 20-го числа. Такі нововведення передбачені Законом України «Про житлово-комунальні послуги», який прийняли ще торік, але вступає в дію він у травні цього року.
     Відповідно до цього Закону, на людей очікує низка нововведень. Серед основних законодавчих новацій слід відзначити те, що тепер споживачі будуть зобов’язані впускати представників надавача комунальної послуги до своєї оселі. Також надання комунальної послуги зможуть обмежити в разі непогашення в повному обсязі заборгованості за спожиті комунальні послуги протягом 30 днів з дня отримання споживачем попередження. 

     І найголовніше: всім боржникам нараховуватимуть пеню в розмірі 0,01% суми боргу за кожен день прострочення. Для прикладу, якщо сім’я платить у середньому 1500 грн за комуналку на місяць і прострочила платіж на 90 днів, сума боргу збільшиться приблизно на 27 грн. 

     Загальний розмір пенi не може перевищувати суми боргу. Саму ж пеню почнуть нараховувати з робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку внесення плати. При цьому пеня не нараховується за умови наявності заборгованості держави за наданi населенню пільги i субсидії або наявності у споживача підтвердженої заборгованості по зарплаті.


Ви можете залишити коментарій, або посилання на Ваш сайт.